Λαμπτήρες Τεχνολογίας LED και Οικονομία

Λαμπτήρες Τεχνολογίας LED και Οικονομία

Τελευταία ακούμε όλο και περισσότερο για την οικονομία που προσφέρουν οι λάμπες τύπου LED. Πριν σας συμβουλεύσει ο ηλεκτρολόγος της γειτονίας σας ή το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών διαβάστε το παρακάτω κατατοπιστικό άρθρο.

Σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση έχει αγγίξει τον κάθε ένα μας και όπου οι επιχειρήσεις πασχίζουν να βρουν τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων , είναι ευκαιρία να προστατεύσουμε το περιβάλλον εξοικονομώντας χρήματα ( ιδίως οι επιχειρήσεις και τα κρατικά κτήρια, με τοποθέτηση λαμπτήρων LED, κάνουν απόσβεση κεφαλαίου σχεδόν σε ένα χρόνο ή και λιγότερο.) Πριν μιλήσουμε όμως για τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση των λαμπτήρων τεχνολογίας LED καλό είναι να ενημερωθεί ο πολίτης για ποιο λόγο οι μέχρι σήμερα λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας παρά το γεγονός ότι εξοικονομούν ενέργεια αποτελούν εν δυνάμει απειλή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

  • Ευθείς λαμπτήρες φθορισμού.
  • Λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων
  • Λαμπτήρες εκκενώσεως υψηλής πιέσεως, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων νατρίου, υδραργύρου και των λαμπτήρων αλογονούχων μετάλλων

Ανακυκλώστε λαμπτήρες και βοηθήστε το περιβάλλον. Οι μεταχειρισμένοι λαμπτήρες ροωθούνται σε ειδικές βιομηχανίες ανακύκλωσης και από αυτούς προκύπτουν τα κάτωθι :

ΓΥΑΛI
Η ποσότητα γυαλιού χρησιμοποιείται για την κατασκευή καινούργιων λαμπτήρων.

ΜΕΤΑΛΛΑ
Η ποσότητα μετάλλου που προκύπτει ανακυκλώνεται πλήρως.

ΠΟΥΔΡΑ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ
Οι πούδρες φθορισμού διαχωρίζονται και επαναχρησιμοποιούνται

ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ
Αφού καθορισθεί επαναχρησιμοποιείται

Γενικές προφυλάξεις για τους λαμπτήρες

Με την κατάργηση των λαμπτήρων πυράκτωσης όλο και περισσότεροι λαμπτήρες που περιέχουν υδράργυρο ( λαμπτήρες οικονομίας ή εξοικονόμησης ενέργειας) θα χρησιμοποιούνται . Αυτός ο υδράργυρος και τα παράγωγα του μπορεί να εισέλθει στο οικοσύστημα μας. Είναι λοιπόν ευθύνη όλων μας να περιορίσουμε αυτές τις πιθανότητες .

Κατά το βίδωμα ή το ξεβίδωμα των λαμπτήρων κρατάτε τους από την πλαστική βάση τους και όχι από το γυάλινο κάλυμμα. Τοποθετήστε τον καμμένο λαμπτήρα στο κουτί του καινούργιου με ασφάλεια και τέλος στον κάδο συλλογής λαμπτήρων της Φωτοκύκλωσης.

Σε περίπτωση που κατά την διαδικασία περισυλλογής σπάσει κάποιος λαμπτήρας είναι σημαντικό να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:

  1. Ανοίγουμε το παράθυρο-α για να αεριστεί καλά ο χώρος για αρκετές ώρες
  2. Κατά την περισυλλογή των θραυσμάτων φοράμε γάντια
  3. Μαζεύουμε τα υπολείμματα και τα κλείνουμε σε αεροστεγή συσκευασία
  4. Τα μικροθραύσματα από τους λαμπτήρες να συλλεχθούν με μια αυτοκόλλητη ταινία και όχι με άλλο μέσο .
  5. Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα γιατί οι ατμοί του υδραργύρου που περιέχουν οι λάμπες θα απλωθούν σε ολόκληρο το χώρο και τη σκούπα

Το εναποθέτουμε σε κάδο λαμπτήρων της ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗΣ Α.Ε τηλ. 2104831164

Μετά την ενημέρωση που όφειλε το κράτος να παρέχει σε κάθε πολίτη σχετικά με τους λαμπτήρες οικονομίας, ας μιλήσουμε για τους λαμπτήρες LED ( ημιαγωγών εκπομπής φωτός)

Οι λαμπτήρες LED επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα φωτός, με κατανάλωση ενέργειας 10 φορές μικρότερη από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως ή 3-4 φορές μικρότερη από τους λαμπτήρες ΕΞΕ, διότι το φως που εκπέμπουν είναι κατευθυντικό και απόλυτα εστιασμένο με αποτέλεσμα να έχει πολύ μεγαλύτερη ένταση σε μικρότερη ισχύ λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα δεν εκπέμπουν υψηλές θερμοκρασίες.

Η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται από 30.000 — 50.000 ώρες με προοπτικές να ξεπεράσουν τις 100.000 ώρες!!!

Πλέον οι νέας τεχνολογίας λαμπτήρες LED δύναται να αντικαταστήσουν κάθε είδος λαμπτήρα (φθορισμού, GU10, προβολείς, νατρίου κ.α.) με προφανή τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Φανταστείτε ότι εάν ως κράτος αλλάζαμε όλους τους λαμπτήρες στους στύλους των επαρχιακών και συνοικιακών δρόμων (περίπου 5.500.000 λαμπτήρες των 250 watt) θα εξοικονομούσαμε ενέργεια 4.500 TW το χρόνο. Ήτοι περίπου 4.500 Μton λιγότερο CO2 στην ατμόσφαιρα!!!!

Δηλαδή δεν θα είχαμε ανάγκη τη λειτουργία του εργοστασίου της Πτολεμαΐδας !!!!! Ισοδύναμα θα ήταν σαν να φυτεύαμε 80.000.000 (εκατομμύρια) δένδρα !!! Όσο για το κόστος αυτών των 4.500 TW με τιμή 0,11529/KWh εξοικονομούμε 600.000.000 (εκατομμύρια) Euro το χρόνο. Με κόστος επένδυσης περίπου 1 δις. Euro το οποίο πληρώνεται με κατάλληλη συμφωνία, ανάλογα με την εξοικονόμηση που γίνεται σε 1-1,5 χρόνο! Τα ίδια οικονομικά στοιχεία ισχύουν για κάθε επιχειρηματία που θα αλλάξει τους λαμπτήρες φωτισμού ενώ προφανώς όσο πιο πολλές ώρες λειτουργούν τα φώτα τόσο πιο γρήγορα αποσβένει το αρχικό κόστος επένδυσης. Π.χ. τρεις προβολείς των 250Watt αναμμένοι 12 ώρες κάθε βράδυ 365 μέρες το χρόνο κοστίζουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ 415 Euro το χρόνο ενώ oι αντίστοιχοι σε LED κοστίζουν 50 Euro!!!

Κέρδος ετήσιο 365E και περίπου τρεις τόνοι CO2 λιγότεροι στην ατμόσφαιρα. Συμπερασματικά οι νέας τεχνολογίας λάμπες LED είναι ένα οικολογικό προϊόν, οικονομικό και ποιοτικό με ευρεία δυνατότητα εφαρμογών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, επαγγελματίες, ιδιώτες και δημόσιο τομέα.